26/2023 DO 201/2023 – VEČ INTERVENCIJ – ODPRAVLJANJE POSLEDIC NEURIJ

LOGOTIP OPERATIVA PGD VOJNIK

Območje naše občine in tudi večji del države je 18.07. v večernem času zajelo neurje z močnim vetrom in nalivi. Po prvem pozivu ob 19:01 se je tekom večera in pozno v noč zvrstilo kar nekaj intervencij. Podobno stanje se je nadaljevalo tudi v naslednjih dneh, saj smo se poleg posledic močnega vetra, ki je lomil drevesa, ukvarjali tudi z reševanjem oziroma zasilnim pokrivanjem odkritih streh, črpanjem vode iz poplavljenih objektov ter prvim posredovanjem pri sproženih plazovih. Vmes smo poskrbeli še za nekaj dogodkov, ki niso bili javljeni na RECO, tako da je naša operativa imela polne roke dela. Posredovali smo na več lokacijah, kjer je prišlo do razkritja streh, odstranili smo polomljeno drevje in vejevje, ki je ogrožalo objekte ali onemogočalo prevoznost cest. Še dodatno delo so nam zagotovili narasli vodotoki, saj smo dvakrat imeli razglašeno nevarnost poplavljanja Hudinje, kjer smo poleg obveščanja prebivalstva na najbolj ogroženih lokacijah poskrbeli za postavitev protipoplavnih zagatnic na eni lokaciji.

Zadevo smo spravili pod kontrolo po nekaj dneh trdega dela. Hvala vsem, ki ste sodelovali bodisi kot pripadniki domačih enot zaščite in reševanja ali ste bili med tistimi, ki ste prihiteli na pomoč od drugod. Hvala tudi vsem ostalim, ki ste se aktivno vključili v reševanje problemov.

Po neurju z močnimi padavinami dne 04.08., ko je velik del Slovenije utrpel ogromno škodo, smo ukrepali na vseh lokacijah, posredovanih preko RECO. Tako smo črpali vodo iz nekaterih objektov, poskrbeli za prekritje nekaj streh in območij sproženih zemeljskih plazov. Prav tako smo v tem času odšli na pomoč na najbolj prizadeta območja.

Še enkrat smo dokazali, da s skupnimi močmi zmoremo obvladati še tako kritične situacije.